Tips voor het opmaken van je babybedje

Als je ervoor kiest om een wiegje te gebruiken, doe dit dan alleen in de eerste drie maanden. Daarna is de kans groter dat je kindje op de zij kan rollen en ademhalingsproblemen krijgt als hij of zij tegen de wand van het wiegje aan ligt. Een veilige wieg is minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang, met spijlen (met een spijlafstand van tussen de 4.5 en 6.5 centimeter) of een zijkant met een open structuur, zoals een open geweven stof.

 

Volgorde van een wieg of ledikant opmaken

Het wiegje of ledikantje maak je in de volgende volgorde op:

 • Matras;
 • Molton onderlegger;
 • (Hoes)onderlakentje;
 • Zeiltje;
 • Molton onderlegger of flanellen luier;
 • Hydrofielluier;
 • Lakentje;
 • Twee dekentjes.

 

Molton onderlegger over het matras

Leg een molton onderlegger over het gehele matras. Trek een (hoes)onderlakentje glad over de molton. Bescherm het matras en onderlakentje met een smal zeiltje, dat je ter hoogte van de billen van de baby legt. Ter hoogte van het gezichtje moet de onderlaag goed luchtdoorlatend zijn, zodat de baby kan blijven ademen, ook als het per ongeluk toch op de buik komt te liggen.

Een zeil dat het gehele matras bedekt, raden we ten zeerste af.

 

Hydrofielluier ter hoogte van het hoofdje

Het zeiltje bedek je met een molton onderlegger of een flanellen luier. Ter hoogte van het hoofdje leg je een hydrofielluier. Dit is praktisch als de baby heeft gespuugd. Leg twee dekentjes 20 centimeter onder de bovenkant van het lakentje en sla het lakentje terug. Vouw het beddengoed dat te groot is onder het matras door.

 

Wieg of ledikant verkort opmaken

Maak het bedje zo op dat je kindje met zijn voetjes vrij dicht bij het voeteneinde ligt en het beddengoed tot zijn schouder reikt. Deze manier van opmaken noemen we verkort opmaken. Op deze manier kan je baby nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft zijn hoofdje vrij.

 

Geen dekbed in de eerste twee jaar

We adviseren de eerst twee jaar geen dekbed of deken in een dekbedhoes te gebruiken. Dit kan veel te warm zijn en je kindje kan zich gemakkelijk onder of in het beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Het verkort opmaken met een deken en lakentje is veiliger.

 

Klik hier voor de leukste lakentjes en dekentjes van
The Yellow Bee!

 

Bron:Kraamzorg Het Groene Kruis

 


TOG - waarde

TOG is een puntensysteem voor de isolatiewaarde van bed textiel. Deze waarde geeft aan hoe isolerend het textiel is.
Hoe kouder de omgeving is, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En ogekeerd: hoe warmer de slaapkamer, hoe minder hoge TOG-waarde je nodig hebt.

 

Vergelijking TOG-waarde tabel

Onderstaand een overzicht van de maximale TOG-waarde bij verschillende kamertemperaturen.

 • 16-19 graden kamertemperatuur - 2,5 TOG (luier, romper en deken)
 • 20-22 graden kamertemperatuur - 2,0 TOG (luier, romper/laken en deken)
 • 23-24 graden kamertemperatuur - 1,0 TOG (luier en een romper/laken)
 • + 24 graden kamertemperatuur - 0,5 TOG (alleen een luier)

Weet je niet precies hoe warm het is? Tegenwoordig zie je op veel babyfoons de temperatuur van de babykamer. 


 

Öko-Tex keurmerk

Ökotex Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. De strengste normen zijn voor babytextiel. Ökotex wordt onafhankelijk gecontroleerd.

 

Indirect ook milieu eisen

Omdat er wordt gewerkt met grenswaarden in het eindproduct, stelt Ökotex indirect  eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

 

Geen allergische reactie

Ökotex Standard 100 staat op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op

stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

 

Controle

Ökotex wordt gecontroleerd door onafhankelijke organisaties, hoewel die daarvoor niet geaccrediteerd zijn. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.

Eigenaar van het keurmerk is een vereniging die bestaat uit onderzoeks- en testinstituten op het gebied van textiel in Europa en Japan. Zie ook de Duits- en Engelstalige site: http://oeko-tex.com

 

Bron: Milieucentraal.nl